søndag 23. oktober 2011

Hummerfiske Dag 3 og Epilog

Da var hummerfisket over for denne gang. I alle fall for meg. Langhelgen på Tregde har vært helt fantastisk og har bydd på flotte naturopplevelser med alt fra sol til regn, vinstille til stiv kuling, tørre støvler til våte dykkerdrakter. Alt i alt så tror jeg ikke helgen kunne blitt noe bedre.

Siste dagen ble en fantastisk fangstfag for oss. Vi hadde satt teiner på nye plasser, og Pedersen Senior karakteriserte noen av de som ville og gale. Men jeg og Pedersen Junior hadde klokketro på dette. Vi hadde tross alt lært av den beste. Nemmelig Senior. Og vi hadde jo lært i dagesvis. Vi var på beina ca 0730 også denne dagen og frokosten ble raskt fortært, og bagger pakket for avreise. Vi fortet oss ned i båten og satte avgårde. Etter endt trekk på lørdags formiddag så satt vi igjen med så mye som 3 Hummer!!! og en stor kasse full av krabber. Krabber må man nemlig ha som mat til sultne hummer. Den ene av hummerene var i tillegg diger (i vår målestokk), og veide rundt kiloen. Pedersen Junior fikk æren av å trekken den ut av teinen sin og holde opp for foto. Bilde kommer lengre nede. Det bar så tilbake til hytta for den liten lunch, og deretter satte vi kursen tilbake til Farestad hvor bilen var parkert.

Jeg tror jeg kan snakke for alle oss tre når jeg sier at dette har vært en uforglemmelig helg med masse fine opplevelser både på sjøen og inne på hytta. Når jeg oppsummerer helga i hodet mitt kommer jeg til følgende stikkord: -Hummer
-Torsk
-Østers
-Bading
-Kuling
-Lammelår
-Rødvin
-Øl
-Hyggelige samtaler
-Latter
-Båt
-Sjø


Da avslutter jeg dette ekspedisjonsblogginnlegget med en liten serie bilder:

Pedersen Junior viser fram "el Giganto"
Her endte "el Giganto" sine dager. På et kjøkken på Sira.
En forvillet Havsule
6-7 KG Torsk

fredag 21. oktober 2011

Hummerfiske Dag 2

Enda en dag går mot slutten og for en dag! Været har ikke vært helt med oss i dag, men det gjør ingen ting for vi har fått fangst i dag! Totalen i dag havnet på ca 50 KG torsk, 50 Østers, 50 krabber og TO Hummer! Vi var oppe før solen kl 0700 og frokost ble servert av Pedersen Senior kl 0730. Øyeblikkelig etter inntak av maten bar det ned i båten for å trekke garnene vi hadde ute. Fangsten i garnene ble ca 50 kg Torsk hvor ca halvparten var døde. De døde blir brukt som agn, mens resten svømmer rundt i ei ruse utenfor brygga.

Etter at fiskene var sikret byttet vi båt og satte ut for å sjekke teinene vi satte ut i går. De første 5 var enten tomme eller fulle av krabber. Så på den sjette ble det Jackpot! En stk Hummer som til og med var over minstemålet. Et par teiner seinere ble det også vill stemning ombord da vi trakk opp enda en Hummer. Denne var enda større, så det var lite tvil om at den av stor nok. Etter at vi hadde fått satt ut teinene på noen nye og eksperimentelle plasser gikk vi Utøy hvor vi gikk i land for å nyte lunsjen vår.

Vi tok oss en spasertur over øya for å se oss litt rundt og gikk over til andre siden hvor vi kunne se hvor de fire danskene som mistet live her ute for et år siden gikk ned. Etter inntak av lunsjen inne i skogen på et steingjerde, så returnerte vi til båten og tøffet hjemover til hytta. På brygga ventet mer arbeid for fiskerkarene. Vi måtte tømme garnene for den døde fisken, partere den og til slutt måtte vi fikse opp i garnene og rengjøre de.

Etter en rask middag kom dagens siste fangstoppdrag. Denne gangen var det Østers som stod på menyen. Jeg og Pedersen Senior dro på oss våtdrakter, og gikk ned til en ventende båt på brygga. Senior kjørte oss til en egnet bukt og vi hoppet i sjøen. 30 min seinere hadde vi plukket ca 50 østers. Og returnerte til hytta.

Nå på kvelden blir det Gullrekka på tv, pannekaker til kvelds og kanskje en flaske vin.

Her følger noen av dagens bilder:


Morgenstemning:


Sjøen ligger stille mens vinden snur:


Midt på Utøy


Glade Perdersen's:


Her omkom 4 dansker i 2010:


Lunsj på Utøy:


Utøy Havn:


En hummer og en fisker:


Blåstål


torsdag 20. oktober 2011

Hummerfiske Dag 1

Da har solen gått ned og den blå timen er over. På kjøkkenet står restene etter at Pedersen senior har laget lammelår som nå har spist. Det har vært en innholdsrik dag, med mye ny lærdom. Dagen startet kl 0800 hjemme hos Pedersen Senior med frokost. Etter at denne var fortært pakket vi tingene våre og satte kursen ned til båtene som vi skulle flytte til hytta. Vi har både en liten 16 fots åpen båt ved navn Ask, og 23 fot store Embla med overbygg til rådighet. Etter at alt av utstyr var bært inn i hytta og alle hadde fått på seg støvler, regnbukser og lue bar det ned til Embla for å sjekke teinene for Hummer. Det var ingen Hummer i den første teinen, og heller ikke i den andre. Det var mange krabber, og en og annen fisk som hadde forvillet seg inn i teinene. De første teinene var det undertegnede som skulle trekke mens Pedersen jr styrte Embla. Pedersen Senior er vår kjentmann og mentor når det kommer til alt som har med fangst og fiske på sjøen å gjøre og han opprettholdt denne rollen til punkt og prikke. Etter 5 teiner tomme for hummer byttet vi rundt slik at jeg styrte båten og Pedersen jr trakk teiner. Jeg må innrømme at jeg synes det er mer spennende å trekke, men er man på lag så er man på lag.

Pedersen jr trakk sine 5 teiner, uten så mye som en Hummer til fangst. Deprimerende, men sånn er fangstlivet. Regnskapet etter 10 teiner var 50 krabber, de fleste av fornuftig størrelse. En del fisk ble det også hvor den største var en Torsk på ca 1,5 kg som nå er sløyet, renset og puttet i frysen. Vi fikk også se en Trollkrabbe, og en haug med sjøstjerner.

Etter at de deprimerte fiskerne hadde fått seg en halvtime på sofaen, og mentoren hadde fått lammelåret i ovnen bar det ut i båt igjen for å sette garn og ei bakkeline. Vi valgte Ask som troppetransport denne gangen, og etter en rask tur til Tregde marina for å hente 20 liter vann var vi i gang med utsetting av bakkelina. Vi hadde preparert denne med reker fra gårdagens gilde, og vi er alle veldig spente på resultatet på denne fangsmetoden. Tre garn er satt ut i området rett utenfor hytta her, og planen er å trekke disse garnene i morgen tidlig i 09 tiden.

Etter utsetting av garn sendte vi Pedersen Senior opp til hytta og så satt vi "ungdommen" ut i Ask for å dra på en liten ekspedisjon. Målet ble Mandal, og på veien fikk vi tittet litt på de nye båtene til Forsvaret.Vi putret opp elven i blikk stille vann og Mandal lå fredelig som bare Mandal kan gjøre på elvebredden en ettermiddag i slutten av oktober. Etter en fin snoketur kjørte vi båten innom ei hemmelig bukt hvor det finnes skjell av forskjellige sort. Vannet er krystallklart og vi kunne se bunnen fra det var 5 meter dypt. Mulig det blir en liten ekspedisjon dit i morgen med våtdrakt. Ved tilbakekomst på bryggen ble vi møtt av Senior som hadde båret ned en øl tik hver av oss og en liten ankerdram for avsluttning av dagens fangst.

Nå på slutten av kvelden har vi inntatt en fantastisk middag. Lammelår, gulerøtter, brokkoli, tomater, poteter og saus med en flott fransk vin til ble en fantastisk avslutting på en flott førstedag. Vi har brukt litt tid på å studere kart for å sette ut teinene på litt nye plasser etter trekket i morgen. Blir spennende å se resultatet både av dagens og morgendagens plasseringer.

Her følger noen av dagens bilder:

Undertegnede:
Pedersen Junior og Senior:
Åte:
Torsk i spann:
Utsetting av bakkeline:
Forsvarets neste....
Mandalsidyll:
Pedersen junior er fornøyd:

onsdag 19. oktober 2011

Destinasjon Hummerfiske - Prelude

Da har vi innkvartert oss på Farestad.
Pedersen Senior står for husrom denne første natta av det som for meg er årets Hummerfiske.

Kl 18 satte vi oss i bilen og satte kursen fra Kristiansand mot Mandal, og nærmere bestemt Farestad som ligger litt utenfor Mandal i noe av det fineste sjøområdet vi har her nede på Sørlandskysten. På veien stoppet vi innom ICA i Søgne og plukket opp et kilo reker, litt majones, dill og litt brød. Deretter bar det rett ut til destinasjon Hummerfiske. Ved ankomst ble vi raskt innkvartert på rom og bare minutter senere var spisebordet dekket med rekene, brødet, majonesen, dillen, sitron, krabber, vin og øl. Personlig er jeg ikke veldig glad i krabber, men som vanlig prøvde jeg meg litt denne gangen også. Fortsatt ikke helt min smak.

Resten av kvelden har gått med til briefing av hummerfiske av Pedersen Senior, sang av sørlandsviser (viktig å bemerke at det var kun sørlendingene/pedersenene som sang) og nå til slutt lett avslapping med pc og et glass vin. Kveldens vin er en Rød vin av typen Monticello Bardolini 2009. I morgen tidlig er det trekking av teiner, forflyttning til hytta og kanskje et par andre morsomme aktiviteter.

søndag 16. oktober 2011

Atter en vaffeltur, med nøtter!

Da var det igjen søndag og vi la ut på vår ukentlige vaffelexpedisjon. Kl 10 var jeg og Smurfen klar på parkeringsplassen på Odderøya. Noen minutter senere var Jardar på plass med sine arvinger, og etter en rask kopp medbrakt kaffe satte vi utover øya for å få oss de ukentlige vaflene. Turen utover var ikke noe unormal på noen måte og etter litt lokking, på ungene fikk vi de alle sammen ut til vaffelbua.

På returen fant en av ungene et tre med kastanjenøtter vi plukket en liten pose med disse som hun ville ha med seg hjem for å leke med. Vi voksne begynte å snakke om at dette hadde vært artig å smake på, og jeg bestemte meg for å finne ut av hvordan disse nøttene kunne tilberedes. Etter litt rask googling så fant jeg ut at  spiselige kastanjenøtter ikke vokser her oppe i skandinavia, og det vi har her er nøtter som kalles Hestekastanjer. Disse er giftige, men har blitt malt til mel og blitt brukt som tilsettning til vanlig mel og dyrefor i magre år oppigjennom historien. Har lagt ved noen bilder her fra dagens tur. Her er også bilder av nøttene som da altså ikke er spiselige

Fornøyde Turdeltakere

Sola tegner med lys på både hav og himmel


Hestekastanje


Sånn ser de ut når man åpner de



Nøtter som er løse


torsdag 13. oktober 2011

Vafler og trening, og snart er det Hummer!

Den siste tiden har det blitt lite blogging men det betyr ikke at det ikke har skjedd noe.
Det har vært noen flotte søndagsturer på odderøya med venner og flotte opplevelser. Jeg legger ved noen bilder i bunnen av denne bloggen.

Det som stort sett ellers har skjedd i det siste er trening. Jeg har vært igjennom en liten knekk i treningen hvor jeg fikk symptomene på at jeg var overtrent. Dette viste seg ved at jeg plutselig ikke klarte å presse pulsen over 165 bpm. Normalt sett kan jeg presse meg godt opp på 180 tallet og jeg har en arbeidspuls på rundt 150, så dette ble et stort problem for meg. Kroppen ble helt tung og det føltes som at man traff en vegg av gele som man ikke kom igjennom. Etter en samtale med Finn Kollstad (KIF) så ble jeg rådet til å slappe av i et par uker. Jeg gikk fra 4 treninger i uka til 1 og tok det rolig ellers i uka. Etter 2 uker testet jeg å presse meg på en Cardio Step Interval time på Elixia, og vips! Pulsen var tilbake! Etter dette har jeg de siste 3 ukene trappet opp treningen igjen. Jeg hadde i går min første ordentlige intervall trening på mølle, og kjørte 3x4min med 13 kmt og 2 min pause. Jeg føler nå at jeg er ca tilbake på track med planen jeg har satt. I løpet av den neste uken må jeg gjennomføre et 10 km testløp for å se hva som skjer med kroppen min på denne distansen. Jeg kommer tilbake med resultatet.

I skrivende stund merker jeg at jeg begynner å glede meg til slutten av neste uke når jeg skal på hummerfiske med min beste venn og hans far. Etter en fantastisk prøvetur for et år siden som gav mersmak så har vi i år en plan om å bruke 3 dager i Mandalsskjergården hvor vi skal fiske med stang, garn og sette teiner. Forhåpentligvis så blir det mye god sjømat og kanskje litt vin til maten også. Jeg skal prøve å dekke dette løpende i bloggen her. En teaser fra i fjor ligger her: http://expedisjon1.blogspot.com/2010/10/fantastisk-hst.html

Så til slutt noen bilder fra en av høstturene våre til odderøya:
Hele gjengen på tur:
Belønning!