tirsdag 27. desember 2011

2011 en oppsummering

2011 er slutt og jeg har hatt et spennende år med mange flotte opplevelser. Jeg tenkte jeg skulle gjøre en "kjapp" oppsummering av hva jeg har foretatt meg dette året, og litt om planene for neste år. Året startet med ski. Langrenn og alpint om hverandre. Jeg hadde mange fine turer i nærområdet, både i Jegersberg og på Sandrip i Vennesla. Jeg fikk også prøvd meg på et par turer i Nordmarka i Oslo og hadde to dager der med perfekt føre og flotte skisport oppover fra Songsvann til Ullevållsether. Expedisjon Nordmarka finner du her

Deretter hadde jeg meg en fin helg på Ljosland sammen med kollegaer, hvor det ble en del alpinkjøring i bakken. Bilder og oppsummering av denne turen finner du her

Så var det langhelg på Hovden sammen med familien. Her ble det både alpint og langrenn. Turen startet med et helt vill snøstorm og vi hadde 50 meter sikt mens vi kjørte opp på fjellet. Jeg og broderen hadde et par dager i bakken med sol og flott puddersnø. Rapporten fra denne turen ligger her:
Expedisjon Hovden dag 1
Expedisjon Hovden dag 2
Expedisjon Hovden dag 3

Longyear 2011!
For meg hovedturen i 2011. Jeg har vært på Svalbard før og viste stort sett hva jeg gikk til. Jeg hadde høye forventninger til turen, og ble ikke det grann skuffet denne gangen heller. 3 dager på snøscooter. Tur til Pyramiden, Svea og Østkysten. Isbjørn obsevasjon! Fantastisk mat. Gode turkamerater. Og ikke minst naturopplevelser i Arktis fastbrent i minnet for mange år framover.
Rapport fra årets tur til Longyear ligger her:
Expedisjon Longyear Dag 1
Expedisjon Longyear Dag 2
Expedisjon Longyear Dag 3
Epilog Expedisjon Longyear 2011

Kajakksesongen starter:
Kajakksesongen startet med en rolig tur i Gillsvann, rett ved der jeg bor.
Denne turen ligger her:
Årets første padletur
Deretter ble det en litt mer spennende tur i Blindleia. Det blåste opp en del vind mens vi var ute og det ble også mye regn på denne turen. Til slutt måtte mine to turkamerater gå i land mens jeg padlet tilbake til bilen. Denne turen er dokumentert her:
3 Kajakker i vinden
Det ble padletur opp Toppdalselva. Dette er en flott tur for nybegynnere i tilegg til at det er spennende når man kommer opp til fossen på Boen. Turen kan ses her:
Kajakk i Toppdalselva
På en tur til Sira på midtsommeren så fikk jeg meg en flott kveldstur i Sirdalsvannet. Flotte bilder ble det også på denne turen.
Padletur i Sirdalsvannet
Og så ble det en smeigetur i Skippergata. Den ligger her:
Bleiga i skippergada
Alt i alt flotte turer i kajakk denne sommeren, men hadde jeg hatt tid hadde det blitt mange flere.

Sykkel og løping:
Sykkelen har fått kjørt seg en del i år. Det samme har løpeskoene. Jeg har deltatt i flere terrengkarusell løp og løpeformen begynner å komme. Jeg har vært igjennom flere delmål på løpingen og før frosten la seg fikk jeg testet en 10 km løpetur som jeg fullførte på 1 time og 13 min.

Jeg har logget tre turer på sykkel. Den første gikk til den omvendte båt. Dette er en tur med en del bæring, men det er en flott tur. Link til den ligger her:
Sykkeltur til Den Omvendte Båt
Deretter hadde testet jeg actioncam på sykkelen mens jeg syklet de 10 km fra Justvik til Kvadraturen. Videoen ligger her: Justvik - Kvadraturen på sykkel På slutten av sesongen ble det en sykkeltur som skulle blitt lengre enn den ble, men etter en pungtering langt inne på heia uten mobildekning ble det kreative løsninger for å komme seg til sivilisasjonen og deretter brøt vi turen på halvveien. Her ligger den:
Pungtering uten dekning

Høstjakta på dypt vann:
Når høsten kom var det igjen tid for det som er blitt en tradisjon. Hummerfiske i Mandals skjergården. For andre år på rad var det tre menn, 10 teiner, en hytte, en båt, og masse fine stunder sammen. Det endte men opptil flere hummer, en bøtte med østers, masse torsk og flere krabber enn du kan telle. Full rapport fra denne flotte langhelgen ligger her: Destinasjon Hummerfiske - Prelude
Hummerfiske Dag 1
Hummerfiske Dag 2
Hummerfiske Dag 3 og Epilog

Småturer og Søndagsturer: Det har blitt en del av disse, og dette er viktige turer for meg. Det er på disse turene jeg lader batteriene. Det har blitt flere turer ut på Odderøya for å kjøpe vafler, men det har også blitt noen turer i Jegersberg, og en tur til søgne. Her er noen av turene vi har gått i år:

Bursdagsfeiring i skogen på Eikestøl:
Bursdag i skogen
Gåtur til Holmenkollen i Jegersberg:
Flere delmål gjennomført
Vi har vært på Bærtur i regnet:
På Bærtur i regnet
En langtur med gamlingen har det også blitt:
Skråstadheia Rundt

Hva er planen for 2012?
2012 skal fylles med trening. Planen er å delta i Oslo Triathlon den 8 august. Jeg er påmeldt og motivert. Jeg er godt i gang med treningen, og har syklet og løpt mye det siste året. Om det ordner seg slik blir det også Sesilåmi på ski, og jeg har tenkt å fullføre Midtsommerskogsløpet (10km) i år.

I løpet av kort tid skal jeg prøve meg på litt svømming da dette er det største spørsmålstegnet med tanke på Triathlonet. Jeg har også en del tanker om at jeg skal få meg 2-3 netter i telt på Ogge eller andre passende områder. Forhåpentligvis blir dette året like spennende som 2011!
Til slutt noen bilder fra 2011:

mandag 5. desember 2011

Etter nedturen kommer oppturen!

Tidligere i år bestemte jeg meg for at jeg skulle satse på HoveTri i 2012. For noen uker siden åpnet påmeldingen, og siden det aldri har vært noen problemer med fullbooking så satt jeg ikke akkurat i kø og ventet på at billettene skulle legges ut. Det var en tabbe. Dagen etter de åpnet påmeldingen logget jeg meg inn på HoveTri's nettsider og ble møtt med dette:

Dette var så surt at jeg i et par dager mistet motivasjonen helt. Blogging ble uaktuelt, og treningsmotivasjonen min gikk merkbart ned.

For 2 uker siden fikk jeg et nytt håp. Oslo Triathlon 2012. Jeg har pga skuffelsen jeg fikk med fullbookingen av HoveTri ikke turt å si dette til så mange, men i dag føler jeg at jeg kan la ballongen sprekke. Det er i dag 249 dager til jeg skal delta i mitt første Triathlon. Det kommer til å bli en del jobb fram mot dette men mitt mål er å fullføre. Muligjeg oppjusterer dette med en personlig tidsfrist, men enn så lenge så holder jeg meg til planen. På nyåret må jeg nok begynne med svømmetrening, for det er den delen jeg gruer meg mest til.

Fakta om Oslo Triathlon:
Startskudd: 11 August, Oslo Distansene er:
750 m svømming
23 km sykling
5 km løping

Her skjer det:
Svømmingen foregår i Sognsvann
Syklingen går gjennom Maridalen
Løpeløypen er rundt Sognsvann


Nettside: http://www.oslotri.com

lørdag 19. november 2011

Litt om Kartverktøy på nett.

Når man er litt aktiv utendørs så er det ofte man har behov for å sjekke kartet for å enten finne løyper å trene eller gå tur i, eller for å sjekke områder der man har vært, eller for å finne fram når man er på tur. Når jeg er i delvis kjente områder så har jeg skjeldent med meg kart, annet enn google maps på telefonen. Men når jeg er ute i kajakk eller er i områder der jeg ikke er veldig kjent har jeg nesten alltid med meg et kart. I mange tilfeller så sjekker jeg kart både før og etter turer, og til det har man mange verktøy. maps.google.com er googles kart tjeneste som jeg synes er veldig bra i urbane strøk.

kart.finn.no er en helt greit kart tjeneste fra finn.no som inneholder en del data om ting som finn.no bryr seg om (eiendommer, aktiviteter, osv)

kart.gulesider.no er ganske lik finn.no's karttjeneste, men har litt andre ekstradata. Her er det blant annet trafikkmeldinger. Sjøkarttjenesten til gulesider er også helt grei, men jeg ville ikke stolt for mye på dette ved sjønavigasjon med båter større enn kajakk. Tjenesten har vist seg å ikke inneholder enkelte staker og fyr.

Norgeskart.no er en tjeneste levert av statens kartverk. Kartene her er temmelig nøyaktige, men tjenesten kan til tider oppleves som litt treg, men til gjengjeld så får man alt fra avstandsmålig til høydeprofiler, Topografiske kart, sjøkart og andre rare verktøy man skjeldent bruker.

Nylig ble jeg oppmerksom på en artikkel i vg om hvordan Verdensmester i orientering, Marianne Andersen lager treningsturene sine. Hun benytter seg av høydeprofilverktøyet og designer seg ruter med maks motbakker over riktig lengde. Artikkelen finner du her: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10023983

Jeg har sakset ut fra artikkelen en rask guide på hvordan man lager en høydeprofil av løypa:

Slik bruker du høydeprofilverktøyet

* Gå til www.norgeskart.no. Her får du opp et norgeskart i midten, en kolonne på hver side og en rekke med symboler i en linje øverst.
* I høyre felt på skjermen er det en enkel veiledning for hvordan du skal gå fram.
* Ved å dobbeltklikke på kartet zoomer du deg inn til det området du vil finne høydeprofil på.
* Klikk på symbolet som ser ut som en strek i en kurve og ligger helt til høyre i vektøylinjen øverst på siden.
* Sett markøren på starten av løypa du skal gå. Klikk en gang og flytt markøren videre langs løypa. Klikk hver gang løypa gjør en sving slik at den blå linjen som kommer fram, følger løypa du skal gå. Når du er ferdig, dobbeltklikker du, og den markerte linjen skifter farge til oransje.
* Klikk i høyre felt hvor det står «Få høydeprofil». En egen ramme med en høydeprofil kommer opp. Du kan se både høydeprofilen og hva slags landskap løypa di går igjennom.
* Du kan lagre og skrive ut høydeprofilen ved å høyreklikke på musen.


Jeg har selv testet dette på testrunden min i Jegersberg, Kristiansand. Og høydeprofilen på min 3,1 km løype ser slik ut:
PS: For de som har behov for det så har norgeskart.no kart over svalbard som er temmelig nøyaktige. Anbefales for de som skal på expedisjoner der og som trenger å titte litt par kart før de kommer fram.

søndag 13. november 2011

Flere delmål gjennomført

Da har jeg nådd et av mine delmål i treningen mot HoveTri. I går var jeg ute og løp min første 10 km, og fullførte denne på 1:13:11. Personlig er jeg veldig fornøyd med tiden, da jeg hadde et mål om å klare dette på under 1 time og 20 min. Kroppen er temmelig støl i dag og jeg kan kjenne at dette ikke er noe jeg pleier å gjøre, så jeg antar at dette er noe jeg må gjenta litt mer regelmessig framover. Neste delmål er å komme ned på ca 1 time på 10 km.

Gps logg fra løpeturen ligger her:
http://www.endomondo.com/workouts/28459880

Siden jeg bor på sørtuppen av Norge, så har ikke vinteren vist seg enda (akkurat som resten av landet), så det kan se ut som at jeg må iverksette noen tiltak for å komme i gang med noe som ligner på skisesong nå snart, om jeg skal komme i form til Sesilåmi som er en del av vinterplanen min. Må kanskje vurdere elghufsing og / eller rulleski. Og så må jeg nok har noen lengre gjennomkjøringer med noe som varer i mer enn en time.

I dag har vi for øvrig nådd et annet delmål. Min kone, pådro seg et brudd i ankelen i januar, og som ikke ble oppdaget før det gikk en kraftig betennelse i foten i mars. Etter det har det vært mange mnd med laserbehandlinger, fysioterapi og opptrening på ergometersykkel og til fots. Et av delmålene hennes var at hun skulle komme seg opp på Holmenkollen i Jegersberg igjen. I dag var dagen da vi skulle prøve oss på dette. Siden jeg var temmelig mør i lår og ankler selv i dag så måtte jeg faktisk jobbe litt for å holde følge med ho som stakk innover skogen. Det ble en del svetting og litt coatching fra meg på tur opp de siste 100 høydemeterene, men opp kom vi og ble belønnet med en fantastisk utsikt over Jegersberg og Kristiansand. Turen ned ble rolig og fin, og vi gikk ned på baksiden i stedet for den vanlige stien. Vel tilbake i bilen kunne vi konstantere ca 4 km gått, og hun måtte innrømme at hun var fornøyd med å ha klart å komme seg opp på toppen.

Neste delmål for henne er "topptur" til Den omvendte båt, og jeg håper vi klarer dette i løpet av 2 mnd. Selvfølgelig vær og føre forbehold :D

Til slutt et par koselige høstbilder fra dagens tur: Utsikten fra toppen av Holmenkollen i Jegersberg:
Stille vann i høstfarger:

søndag 6. november 2011

Bursdag i skogen

Nei, jeg har ikke bursdag. Men Jonas ble nylig 8 år, og i den forbindelse var vi invitert til bursdagsfeiring i skogen. Skogen er ikke akkurat en geografisk lokasjon, så det er vel riktigere å si i skogen på Eikestøl, Søgne.

Vi ankom med bil, 15 min for seint, og etter en rask pakking av vogn og bæremeis, så var vi klare til å gå innover og oppover i skogen. Det var ikke en veldig lang tur, men for de fleste ungene som var med så var det nok mer enn nok. Vi gikk rundt 2km innover i skogen til vi kom opp til en liten fjellknatt ved siden av en myr hvor vi skulle ha bursdagsfeiringen. Det ble stelt i stand et bål, og det var bært/trillet opp masse god mat i form av pølser, bakte poteter, boller, kake og pannekaker. Mat og kaker ble inntatt og bursdagsbarnet fikk seg 2-3 pakker som ble pakket opp på stedet. Ungene fikk lekt litt gjemsel, før de fant fram knivene og begynte spikking av ymse ting inne i skog (og det ble bare behov for et plaster i forbindelse med spikkingen. Det er ikke så galt da :D ) Etter mat og litt kaffe og masse koselig prat ble det en liten expedisjon i expedisjonen for de voksne og de aller minste. Mens de fleste ungene lekte i skogen rundt og i en bekk, så tok vi oss en tur opp på Smørheia. Turen opp gikk på noe som nok normalt sett er en sti, men pga noen måneder med nedbør så var stien redusert til en mellomting mellom en elv og en myr. Heldigvis var skoene mine vanntette, så det bød på få problemer at det var vått i bakken i dag. Etter 15-20 min gange oppover, så nådde vi toppen hvor vi, normalt sett skulle kunne sett sjøen. Men siden det var litt grått i dag, så så vi ikke så mye til sjøen i dag.

I dag fikk vi testet bæremeisen vår igjen. Og dette er noe guttungen ikke normalt sett har likt. I dag derimot knakk vi nøtten med bæremeis. Etter litt tenking kom vi på at guttungen ikke er så glad i store høyder, og å ikke ha kontroll på situasjonen. Så når jeg har kastet meisen opp på ryggen med han i så har han nok blitt redd de tidligere gangene (selv om jeg ikke er så veldig høy selv). I dag angrep vi situasjonen med å være to når vi tok bæremeisen opp på ryggen. Det resulterte i en superblid unge som satt i meisen og koste seg både opp og ned fra Smørheia.

Til slutt noen bilder fra dagens tur:

Utsikt fra toppen av Smørheia
Bursdagsfeiring:
Er dette en sti? Eller en bekk?
To glade gutter

søndag 23. oktober 2011

Hummerfiske Dag 3 og Epilog

Da var hummerfisket over for denne gang. I alle fall for meg. Langhelgen på Tregde har vært helt fantastisk og har bydd på flotte naturopplevelser med alt fra sol til regn, vinstille til stiv kuling, tørre støvler til våte dykkerdrakter. Alt i alt så tror jeg ikke helgen kunne blitt noe bedre.

Siste dagen ble en fantastisk fangstfag for oss. Vi hadde satt teiner på nye plasser, og Pedersen Senior karakteriserte noen av de som ville og gale. Men jeg og Pedersen Junior hadde klokketro på dette. Vi hadde tross alt lært av den beste. Nemmelig Senior. Og vi hadde jo lært i dagesvis. Vi var på beina ca 0730 også denne dagen og frokosten ble raskt fortært, og bagger pakket for avreise. Vi fortet oss ned i båten og satte avgårde. Etter endt trekk på lørdags formiddag så satt vi igjen med så mye som 3 Hummer!!! og en stor kasse full av krabber. Krabber må man nemlig ha som mat til sultne hummer. Den ene av hummerene var i tillegg diger (i vår målestokk), og veide rundt kiloen. Pedersen Junior fikk æren av å trekken den ut av teinen sin og holde opp for foto. Bilde kommer lengre nede. Det bar så tilbake til hytta for den liten lunch, og deretter satte vi kursen tilbake til Farestad hvor bilen var parkert.

Jeg tror jeg kan snakke for alle oss tre når jeg sier at dette har vært en uforglemmelig helg med masse fine opplevelser både på sjøen og inne på hytta. Når jeg oppsummerer helga i hodet mitt kommer jeg til følgende stikkord: -Hummer
-Torsk
-Østers
-Bading
-Kuling
-Lammelår
-Rødvin
-Øl
-Hyggelige samtaler
-Latter
-Båt
-Sjø


Da avslutter jeg dette ekspedisjonsblogginnlegget med en liten serie bilder:

Pedersen Junior viser fram "el Giganto"
Her endte "el Giganto" sine dager. På et kjøkken på Sira.
En forvillet Havsule
6-7 KG Torsk

fredag 21. oktober 2011

Hummerfiske Dag 2

Enda en dag går mot slutten og for en dag! Været har ikke vært helt med oss i dag, men det gjør ingen ting for vi har fått fangst i dag! Totalen i dag havnet på ca 50 KG torsk, 50 Østers, 50 krabber og TO Hummer! Vi var oppe før solen kl 0700 og frokost ble servert av Pedersen Senior kl 0730. Øyeblikkelig etter inntak av maten bar det ned i båten for å trekke garnene vi hadde ute. Fangsten i garnene ble ca 50 kg Torsk hvor ca halvparten var døde. De døde blir brukt som agn, mens resten svømmer rundt i ei ruse utenfor brygga.

Etter at fiskene var sikret byttet vi båt og satte ut for å sjekke teinene vi satte ut i går. De første 5 var enten tomme eller fulle av krabber. Så på den sjette ble det Jackpot! En stk Hummer som til og med var over minstemålet. Et par teiner seinere ble det også vill stemning ombord da vi trakk opp enda en Hummer. Denne var enda større, så det var lite tvil om at den av stor nok. Etter at vi hadde fått satt ut teinene på noen nye og eksperimentelle plasser gikk vi Utøy hvor vi gikk i land for å nyte lunsjen vår.

Vi tok oss en spasertur over øya for å se oss litt rundt og gikk over til andre siden hvor vi kunne se hvor de fire danskene som mistet live her ute for et år siden gikk ned. Etter inntak av lunsjen inne i skogen på et steingjerde, så returnerte vi til båten og tøffet hjemover til hytta. På brygga ventet mer arbeid for fiskerkarene. Vi måtte tømme garnene for den døde fisken, partere den og til slutt måtte vi fikse opp i garnene og rengjøre de.

Etter en rask middag kom dagens siste fangstoppdrag. Denne gangen var det Østers som stod på menyen. Jeg og Pedersen Senior dro på oss våtdrakter, og gikk ned til en ventende båt på brygga. Senior kjørte oss til en egnet bukt og vi hoppet i sjøen. 30 min seinere hadde vi plukket ca 50 østers. Og returnerte til hytta.

Nå på kvelden blir det Gullrekka på tv, pannekaker til kvelds og kanskje en flaske vin.

Her følger noen av dagens bilder:


Morgenstemning:


Sjøen ligger stille mens vinden snur:


Midt på Utøy


Glade Perdersen's:


Her omkom 4 dansker i 2010:


Lunsj på Utøy:


Utøy Havn:


En hummer og en fisker:


Blåstål


torsdag 20. oktober 2011

Hummerfiske Dag 1

Da har solen gått ned og den blå timen er over. På kjøkkenet står restene etter at Pedersen senior har laget lammelår som nå har spist. Det har vært en innholdsrik dag, med mye ny lærdom. Dagen startet kl 0800 hjemme hos Pedersen Senior med frokost. Etter at denne var fortært pakket vi tingene våre og satte kursen ned til båtene som vi skulle flytte til hytta. Vi har både en liten 16 fots åpen båt ved navn Ask, og 23 fot store Embla med overbygg til rådighet. Etter at alt av utstyr var bært inn i hytta og alle hadde fått på seg støvler, regnbukser og lue bar det ned til Embla for å sjekke teinene for Hummer. Det var ingen Hummer i den første teinen, og heller ikke i den andre. Det var mange krabber, og en og annen fisk som hadde forvillet seg inn i teinene. De første teinene var det undertegnede som skulle trekke mens Pedersen jr styrte Embla. Pedersen Senior er vår kjentmann og mentor når det kommer til alt som har med fangst og fiske på sjøen å gjøre og han opprettholdt denne rollen til punkt og prikke. Etter 5 teiner tomme for hummer byttet vi rundt slik at jeg styrte båten og Pedersen jr trakk teiner. Jeg må innrømme at jeg synes det er mer spennende å trekke, men er man på lag så er man på lag.

Pedersen jr trakk sine 5 teiner, uten så mye som en Hummer til fangst. Deprimerende, men sånn er fangstlivet. Regnskapet etter 10 teiner var 50 krabber, de fleste av fornuftig størrelse. En del fisk ble det også hvor den største var en Torsk på ca 1,5 kg som nå er sløyet, renset og puttet i frysen. Vi fikk også se en Trollkrabbe, og en haug med sjøstjerner.

Etter at de deprimerte fiskerne hadde fått seg en halvtime på sofaen, og mentoren hadde fått lammelåret i ovnen bar det ut i båt igjen for å sette garn og ei bakkeline. Vi valgte Ask som troppetransport denne gangen, og etter en rask tur til Tregde marina for å hente 20 liter vann var vi i gang med utsetting av bakkelina. Vi hadde preparert denne med reker fra gårdagens gilde, og vi er alle veldig spente på resultatet på denne fangsmetoden. Tre garn er satt ut i området rett utenfor hytta her, og planen er å trekke disse garnene i morgen tidlig i 09 tiden.

Etter utsetting av garn sendte vi Pedersen Senior opp til hytta og så satt vi "ungdommen" ut i Ask for å dra på en liten ekspedisjon. Målet ble Mandal, og på veien fikk vi tittet litt på de nye båtene til Forsvaret.Vi putret opp elven i blikk stille vann og Mandal lå fredelig som bare Mandal kan gjøre på elvebredden en ettermiddag i slutten av oktober. Etter en fin snoketur kjørte vi båten innom ei hemmelig bukt hvor det finnes skjell av forskjellige sort. Vannet er krystallklart og vi kunne se bunnen fra det var 5 meter dypt. Mulig det blir en liten ekspedisjon dit i morgen med våtdrakt. Ved tilbakekomst på bryggen ble vi møtt av Senior som hadde båret ned en øl tik hver av oss og en liten ankerdram for avsluttning av dagens fangst.

Nå på slutten av kvelden har vi inntatt en fantastisk middag. Lammelår, gulerøtter, brokkoli, tomater, poteter og saus med en flott fransk vin til ble en fantastisk avslutting på en flott førstedag. Vi har brukt litt tid på å studere kart for å sette ut teinene på litt nye plasser etter trekket i morgen. Blir spennende å se resultatet både av dagens og morgendagens plasseringer.

Her følger noen av dagens bilder:

Undertegnede:
Pedersen Junior og Senior:
Åte:
Torsk i spann:
Utsetting av bakkeline:
Forsvarets neste....
Mandalsidyll:
Pedersen junior er fornøyd:

onsdag 19. oktober 2011

Destinasjon Hummerfiske - Prelude

Da har vi innkvartert oss på Farestad.
Pedersen Senior står for husrom denne første natta av det som for meg er årets Hummerfiske.

Kl 18 satte vi oss i bilen og satte kursen fra Kristiansand mot Mandal, og nærmere bestemt Farestad som ligger litt utenfor Mandal i noe av det fineste sjøområdet vi har her nede på Sørlandskysten. På veien stoppet vi innom ICA i Søgne og plukket opp et kilo reker, litt majones, dill og litt brød. Deretter bar det rett ut til destinasjon Hummerfiske. Ved ankomst ble vi raskt innkvartert på rom og bare minutter senere var spisebordet dekket med rekene, brødet, majonesen, dillen, sitron, krabber, vin og øl. Personlig er jeg ikke veldig glad i krabber, men som vanlig prøvde jeg meg litt denne gangen også. Fortsatt ikke helt min smak.

Resten av kvelden har gått med til briefing av hummerfiske av Pedersen Senior, sang av sørlandsviser (viktig å bemerke at det var kun sørlendingene/pedersenene som sang) og nå til slutt lett avslapping med pc og et glass vin. Kveldens vin er en Rød vin av typen Monticello Bardolini 2009. I morgen tidlig er det trekking av teiner, forflyttning til hytta og kanskje et par andre morsomme aktiviteter.

søndag 16. oktober 2011

Atter en vaffeltur, med nøtter!

Da var det igjen søndag og vi la ut på vår ukentlige vaffelexpedisjon. Kl 10 var jeg og Smurfen klar på parkeringsplassen på Odderøya. Noen minutter senere var Jardar på plass med sine arvinger, og etter en rask kopp medbrakt kaffe satte vi utover øya for å få oss de ukentlige vaflene. Turen utover var ikke noe unormal på noen måte og etter litt lokking, på ungene fikk vi de alle sammen ut til vaffelbua.

På returen fant en av ungene et tre med kastanjenøtter vi plukket en liten pose med disse som hun ville ha med seg hjem for å leke med. Vi voksne begynte å snakke om at dette hadde vært artig å smake på, og jeg bestemte meg for å finne ut av hvordan disse nøttene kunne tilberedes. Etter litt rask googling så fant jeg ut at  spiselige kastanjenøtter ikke vokser her oppe i skandinavia, og det vi har her er nøtter som kalles Hestekastanjer. Disse er giftige, men har blitt malt til mel og blitt brukt som tilsettning til vanlig mel og dyrefor i magre år oppigjennom historien. Har lagt ved noen bilder her fra dagens tur. Her er også bilder av nøttene som da altså ikke er spiselige

Fornøyde Turdeltakere

Sola tegner med lys på både hav og himmel


Hestekastanje


Sånn ser de ut når man åpner de



Nøtter som er løse


torsdag 13. oktober 2011

Vafler og trening, og snart er det Hummer!

Den siste tiden har det blitt lite blogging men det betyr ikke at det ikke har skjedd noe.
Det har vært noen flotte søndagsturer på odderøya med venner og flotte opplevelser. Jeg legger ved noen bilder i bunnen av denne bloggen.

Det som stort sett ellers har skjedd i det siste er trening. Jeg har vært igjennom en liten knekk i treningen hvor jeg fikk symptomene på at jeg var overtrent. Dette viste seg ved at jeg plutselig ikke klarte å presse pulsen over 165 bpm. Normalt sett kan jeg presse meg godt opp på 180 tallet og jeg har en arbeidspuls på rundt 150, så dette ble et stort problem for meg. Kroppen ble helt tung og det føltes som at man traff en vegg av gele som man ikke kom igjennom. Etter en samtale med Finn Kollstad (KIF) så ble jeg rådet til å slappe av i et par uker. Jeg gikk fra 4 treninger i uka til 1 og tok det rolig ellers i uka. Etter 2 uker testet jeg å presse meg på en Cardio Step Interval time på Elixia, og vips! Pulsen var tilbake! Etter dette har jeg de siste 3 ukene trappet opp treningen igjen. Jeg hadde i går min første ordentlige intervall trening på mølle, og kjørte 3x4min med 13 kmt og 2 min pause. Jeg føler nå at jeg er ca tilbake på track med planen jeg har satt. I løpet av den neste uken må jeg gjennomføre et 10 km testløp for å se hva som skjer med kroppen min på denne distansen. Jeg kommer tilbake med resultatet.

I skrivende stund merker jeg at jeg begynner å glede meg til slutten av neste uke når jeg skal på hummerfiske med min beste venn og hans far. Etter en fantastisk prøvetur for et år siden som gav mersmak så har vi i år en plan om å bruke 3 dager i Mandalsskjergården hvor vi skal fiske med stang, garn og sette teiner. Forhåpentligvis så blir det mye god sjømat og kanskje litt vin til maten også. Jeg skal prøve å dekke dette løpende i bloggen her. En teaser fra i fjor ligger her: http://expedisjon1.blogspot.com/2010/10/fantastisk-hst.html

Så til slutt noen bilder fra en av høstturene våre til odderøya:
Hele gjengen på tur:
Belønning!

torsdag 15. september 2011

Pungtering uten dekning

I dag var det første dagen på lenge at jeg skulle få meg en sykkeltur. Jeg hadde avtalt med en kompis å starte hjemme hos han ca kl 17. Vi skulle på en ca 40 km lang runde han hadde testet en gang tidligere. Jeg har slitt med at jeg ikke får pulsen opp over 170 i det siste, og målet var å se om jeg klarte å presse meg nok i bakkene til at det pulsen kom. Turen startet på litt grus før vi var over på asfalt i noen km. Deretter bar det inn på en grusvei som gikk innover i skogen. Herfra var det oppover, oppover og oppover. Vi gjorde unna mange høydemeter på en nygruset skogsvei. Det var så få som hadde kjørt her før oss at kompisen min som har litt smalere dekk merket godt at jeg hadde brede og fine dekk og ikke sank igjennom slik han gjorde. Når vi endelig kom opp på toppen hadde vi unnagjort gode 250 høydemeter og vi startet på utforkjøringen. Det gikk fort. Veldig fort. Rundt 50 km/t på grov grusvei er mildt sagt spennende, selv for en som er så glad i fart som meg. Midt i bakken merket jeg at noe var galt med bakdekket, og noen sekunder senere hadde jeg konstantert pungtering. INGEN PROBLEM!!!!! Vi har jo slange med! To blide gutter smilte over smartheten sin. Dekk ble revet av i en fei, slangen fulgte rett etter, ny slange ble tryllet fram fra lomma og så smalt det. Slangen passer ikke med pumpa!!!! Hva gjør man da? Telefonen ble sjekket. Ingen dekning. Pokker... Ny plan; vi kommer oss ned til bebyggelse og spør om å få lånt en pumpe. Planen ble godkjent, hjulet satt på uten slange, og jeg startet løping nedover med sykkelen trillende på siden av meg. Etter en liten km løping kom det en pickup med 2 glade gutter i som hadde vært og hugget litt ved. Jeg slengte sykkelen på planet og fikk sitte på ned til bebyggelse og dekning. Vel nede ble det ringt etter pumpe, og den var straks på vei. Mens vi ventet på pumpe ble det montering av slange i dekk. Vi fant raskt ut at slangen vi hadde med ikke passet til felgen da ventilen var for tykk. Dette gjorde at vi valgte å avslutte turen, da vi ikke kunne få tak i verken slange eller lappesaker så seint på kvelden. Denne turen blir det nok et nytt forsøk på i løpet av ikke alt for lenge. Da skal jeg prøve å ta litt bilder og video også. Enn så lenge får dere kose dere med GPS loggen min som ligger her:
http://www.endomondo.com/workouts/22747847

søndag 21. august 2011

På bærtur i regnet


Søndag er dagen for de koselige Expedisjonene med familie og venner.
Denne gangen ble det som så mange andre søndager destinasjon Vaffelbua på tuppen av Odderøya. Den heter jo ikke Vaffelbua da. Søndre Batteri er det korrekte navnet om noen ville arrestere meg på det.

Pga en liten skade i en fot valgte vi å ta den korte runden i dag. Vi kjørte bilen forbi idrettsplassen og parkerte på toppen rett etter. Der tok vi ut vogna, trakk på regntrekket, kledde ungen i regntøy, og snøret igjen våre egne regnjakker, før vi med regnet høljende ned satte kuren sørover på øya. Det er ikke så langt å gå, men for smø føtter kan det være langt nok, spesielt i støvler som er litt for store og regntøy som er litt for tungt. Guttungen gikk ca halve distansen ut til Vaffelbua, og resten satt han i vogna eller ble bert.

Vi gikk inn og satt oss for en gang skyld, og kjøpte oss 3 jærn med vaffler og et par Solbærtoddy, en pakke smør og en pakke jorbær. Det var ikke så mye folk der ute på en regntung søndag, så når jeg skulle betale 80 kr med en 500 lapp så ble det litt problemer med veksel der ute. Jeg prøvde nemmelig å veksle mer enn hele omsettningen så langt denne søndagen. Tydelig at ikke alle har funnet ut at man kan få en fantastisk søndagstur i regn om man bare kler seg litt etter forholdene.

Etter at vafflene var fortært og vi hadde fått lest litt på Odderøyas til dels spennende historie, så kledde vi oss og gikk ut igjen. Guttungen fikk leke i en søledam og gleden var stor når han skjønte at han kunne løpe så mye han ville i vannet uten at noen ble sinte. På hjemturen fant jeg masse Bjørnebær som var modne i nærheten av bakken som går opp mot Østre Brakke. Det ble litt selvplukk og spising av bjørnebær der for min egen del. Resten av turfølget mitt var ikke så imponert over funnet mitt. Mer til meg.

Halvveis opp til Østre Brakke så finner Ann Helen et blåbær og gir det til Guttungen. Han svarer kontant med ordet "MER!". Så da var det bare for meg å komme meg ut i lyngen med en liten pose for å finne mer bær. Og etter noen sek fant jeg ut at det var mye bær her. Det ble plukket inn nok til at Guttungen hadde niste hele veien tilbake til bilen. På vei til bilen fikk jeg gjort noe av det Norskeste man kan gjøre. Jeg hang opp et pannebånd som noen hadde mistet. Kanskje eieren kommer tilbake og finner det en gang :D

Her følger noen bilder fra dagens tur. Og et spm; hvor mange typer bær ble det i dag? :D

Klare for tur i regnet


Det flagges på halv stang på Odderøya som resten av Norge i dag.


Havet er så stort når man er så veldig liten


Bjørnebær før de ble spist


Blåbær før de ble spist