lørdag 9. april 2011

Expedisjon Longyear Dag 2

Dag 2 er over og det har ikke vært en kjedelig dag.
Vi har kjørt til pyramiden, som er en nedlagt Russisk by som ligger ca 10 mil nord for Longyearbyen.
Turen startet som normalt i 10 tiden. Vi kjørte inn adventsdalen og kom fram til Fredheim hvor vi fikk en rask omvisning av en sysselkvinne i en ekte fangsthytte som ble bygd i 1911. Forholdene der var spartanske og hytten er ikke mer enn 6 kvadrat i størrelse, og det er dokumentert at en kvinne har født en sønn der alene i vintermørket. Kan vi si prestasjon?

Vi kjørte videre til et forsknings skip som er frosset inne i Tempelfjorden som heter Noorderlicht. Det er et skip som de fryser inne i fjorden ca hvert år og det brukes til forskning på klima i tillegg til turisme.

Derfra kjørte vi over fjellet, og et par isbre'er til Pyramiden. På isen på vei inn til Pyramiden så vi 10-15 sel som lå på isen og slappet av. Noen ble skremte av at vi kom mens andre bare lå der og ventet på at vi kjørte forbi.

Pyramiden er nedlagt og det bor bare 3-4 stk russere der nå. Byen begynner å forfalle, men det er enda tydelig at det er russisk samfunn som er grunnlagt her. På vei hjem over isen ble vi overrasket av whiteout, og vi kjørte med ca 100 meter sikt i en halv time. I følge GPS'en hadde vi ikke en helt rett linje på vei hjem.

Totalt ble det 220 km kjøring i dag. Været var stort sett bra og ikke veldig kaldt. Vi har sett en del Svalbardrein i dag og litt blå is fra isbre'er.

Til slutt i dag har vi vært på Huset, og nytt en bedre middag. Nå er det natta, og jeg gjør meg klar for en ny dag til Svea i morgen.







Ingen kommentarer: