tirsdag 22. februar 2011

Snøskred og snøstormer

Det kan se ut som at 2011 blir et rekordår med tanke på snøskred.
Så langt i år (22.02.2011) er 6 personer omkommet etter å ha blitt tatt av snøskred i Norge. 2010 var det 9 stk som døde etter å ha blitt tatt av snøskred i Norge.

Yr.no skriver dette om snøskred:
Snøskred oppstår når vind, temperatur og nedbør virker på et snødekke slik at snøens strekkspenninger ikke lenger klarer å holde snødekket sammen, men løsner og faller ut. ( Kilde: http://www.yr.no/nyheter/1.6554798 )

Basert på det yr skriver og dødstallene så langt i år kan det se ut som at det kommer til å gå flere liv før skisesongen er over. Det er dessverre overtall av skigåere som blir tatt av skred, og derfor kan det være lurt å oppdatere seg litt på hva man gjør og hva man IKKE gjør om man enten er veldig glad i off piste kjøring alpint, eller om man liker å ferdes utenfor oppmerkede løyper i skog og fjell.

Den Norske Turistforening har lagt ut følgende skredvettregler på sine hjemmesider:
  1. I brattere terreng enn 30 graders helning kan det i prinsippet løsne skred. Sjekk alltid terrengprofilen.
  2. Kjør ikke alene. Kjør utfor en og en, hold god avstand til hverandre.
  3. Følg hverandres spor når dere krysser en bratt fjellside. Hold øye med hverandre og vent på sistemann.
  4. Stans bare på steder hvor du ikke kan løse ut skred og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra.
  5. Legg en plan for hvor du vil kjøre om skredet løsner. Hvor vil et skred føre deg – utfor et stup eller ned en ur?
  6. Bruk alltid elektronisk skredsøker når du kjører utenfor preparerte løyper. Vær alltid utstyrt med spade, søkestang og elektronisk skredsøker.
  7. Valget er ditt – beveger du deg ut i upreparert vintersnø må du alltid gjøre din egen vurdering av skredfaren, uansett hvor mange som har kjørt før deg. Skredet kan løses ut av kjører nr. en, to eller tjue.
  8. Snødekket, været og terrenget er de viktigste faktorene du må vurdere for skredfare. Skredfaren er størst i kald vintersnø. Denne er lagdelt, og lagene kan skli i forhold til hverandre. Når snøen har mistet lagdelingen om våren kan man kjøre sikrere.
  9. Bruk hodet. Vent med de bratteste hengene til snøen er 100 prosent sikker.


Med disse reglene i bakhånd, vettugt bruk av hjernen og utstyr til å hjelpe noen som er ute for skreduhellet, så kan det hende at vi sparer noen liv fra skred i framtiden.


Så var det fjellvett.
Det er ikke alle som har det. Dessverre. Noen av oss, faktisk de aller fleste her i Norge, har fått det inn med morsmelka at man skal ikke gå alene i fjellet, høre på værmeldinger og lokale og til og med kle seg og pakke etter forholdene. "Alle" vet jo at været raskt kan endre seg på fjellet, men likevel er det noen som tar unødige sjanser på vinterfjellet. Nylig døde 4 tyske turister i fjellet ved Sirdal. Ting kan nok tyde på at de ikke hadde verken nok kunnskap eller vett med seg på turen.

På Den Norske Turistforenings hjemmesider ligger følgende ute ang Fjellvettreglene:

Værforholdene i fjellet endrer seg ofte svært raskt og det er viktig å være forberedt på uvær. Uansett om du har lite erfaring med friluftsliv eller er en dreven fjellvandrer er det lurt å ha fjellvettreglene i bakhodet underveis.

  1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
  2. Meld fra hvor du går.
  3. Vis respekt for været og værmeldingen.
  4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever.
  5. Lytt til erfarne fjellfolk.
  6. Bruk kart og kompass.
  7. Gå ikke alene.
  8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.


Så da er det bare å pakke sekken med vett og utstyr og komme seg ut i naturen for å nyte den i all sin Majestet.

God Tur!

Ingen kommentarer: